Βραχύς χαλινός γλώσσας

Ο βραχύς χαλινός αποτελεί συγγενές ανατομικό πρόβλημα, δηλαδή το παιδί γεννιέται με πιο κοντά τμήματα είτε του βλεννογόνου του στόματος, είτε της γλώσσας, είτε του άνω χείλους. Το πρόβλημα αυτό δημιουργεί με τη σειρά του, προβλήματα ορθοδοντικά και στοματικά. Χαλινός ονομάζεται ένα τμήμα μαλακού ιστού που ξεκινάει από το εσωτερικό των χειλέων ή της γλώσσας και καταλήγει στα ούλα. 

Η επέμβαση για την αφαίρεση του χαλινού είναι αναγκαία, διότι εάν παραμείνει, επιδεινώνει το ορθοδοντικό πρόβλημα. Εάν αφαιρεθεί, μπορεί εγκαίρως ο ορθοδοντικός να κλείσει τα δόντια και η ομιλία του παιδιού να αντιμετωπιστεί με μικρότερη λογοθεραπευτική προσέγγιση. 

Πώς χειρουργείται ο χαλινός

Η παλαιότερη τεχνική αφαίρεσης του χαλινού με νυστέρι έχει καταργηθεί, εκτός εάν συντρέχουν πολύ ειδικοί λόγοι. 

Η σύγχρονη χειρουργική τεχνική την οποία εφαρμόζει ο Γναθοπροσωποχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, είναι η διαθερμία ή το laser. 

Το παιδί, υποβάλλεται στην επέμβαση στο ιατρείο, με λίγη τοπική αναισθησία και αποχωρεί λίγη ώρα αργότερα χωρίς ράμματα. Οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες. 

Η ενδεικνυόμενη ηλικία για την αφαίρεση του χαλινού, είναι περίπου τα 6 χρόνια και πριν αρχίσουν να ανατέλλουν τα πρώτα μόνιμα δόντια. 

 

Ενδεικτικά περιστατικά του Ιατρού

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

ergaleia
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia