Κατάγματα Κονδύλων

Τα κατάγματα της γνάθου, πολλές φορές εμπλέκουν και την περιοχή του κονδύλου ή αλλιώς της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Η περιοχή αυτή είναι ευαίσθητη και νευραλγική, διότι βρίσκεται στη βάση του κρανίου και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, διότι διέρχονται από αυτή ζωτικές δομές όπως οι κλάδοι του προσωπικού νεύρου και σημαντικά αγγεία. Μία βλάβη του προσωπικού νεύρου μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία ή παράλυση βασικών μυών του προσώπου, στην απώλεια ελέγχου των δακρυϊκών και σιελοφόρων αδένων, μέρους της γλώσσας, μυών που συμβάλουν στην ακοή και στη μεταφορά της αίσθησης της γεύσης προς τον εγκέφαλο. 

Πολλές φορές, η τραυματιολογία αυτής της περιοχής αφήνεται χωρίς αντιμετώπιση, παρά το γεγονός ότι  ένα κάταγμα της γνάθου εάν δε χειρουργηθεί,  ο ασθενής κινδυνεύει από κακή πόρωση του κατάγματος.  Αυτή μπορεί να προκαλέσει από απλή παρεκτόπιση του στόματος, έως σοβαρότερες επιπλοκές όπως την αγκύλωση του στόματος  (δυσκολία στο άνοιγμα και στο κλείσιμο) ή και σοβαρή οστεοαρθρίτιδα που δεν επιτρέπει το άνοιγμα του στόματος. 

Χειρουργική της κροταφογναθικής διάρθρωσης με νευροδιέγερση

Για επεμβάσεις με απόλυτη προστασία του προσωπικού νεύρου του ασθενούς, ο Γναθοχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας χρησιμοποιεί σε Ελλάδα και Κύπρο, σύγχρονους νευροδιεγέρτες που ανιχνεύουν και κυρίως προστατεύουν το προσωπικό νεύρο. Η διαρκής νευροπαθακολούθηση του ασθενούς κατά την επέμβαση, παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια. 

Η χειρουργική στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης  οφείλει επίσης να λάβει υπόψη της και ζητήματα αισθητικής,  καθώς η τομή πρέπει να γίνει μπροστά από το αυτί και στη γωνία της γνάθου, δηλαδή σε σημείο οφθαλμοφανές.  Είναι όμως μία επέμβαση αναγκαία. 

Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν και τα αισθητικά προβλήματα, εφαρμόζουμε την τεχνική όπου η επέμβαση γίνεται πίσω  από τη γνάθο και κάτω από το αυτί. Η τεχνική  ονομάζεται οπισθογνάθια προσπέλαση ή διαπαρωτιδική προσπέλαση.  

Ο χειρουργός εισάγει τα εργαλεία του μέσα από τον αδένα της παρωτίδας  από όπου περνάει το προσωπικό νεύρο. Γι αυτή την τεχνική απαιτείται εκτός από τη σύγχρονη χρήση νευροδιεγερτών στο χειρουργείο, μεγάλη εμπειρία και δεξιοτεχνία από μέρους του χειρουργού και υπο αυτές τις προϋποθέσεις, επιτυγχάνεται μια ασφαλής λύση, με πολύ καλή αποκατάσταση  και ταυτόχρονα, με αισθητική τελειότητα. 

Ο Γναθοπροσωποχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής. 

Ενδεικτικά περιστατικά του Ιατρού

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

ergaleia
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia