• Θεσσαλονίκη: 2316 009 600
  • Κύπρος: 357 22427242

Ανωμαλίες γνάθου (προγναθισμός/σχιστίες)

gnathos-anwmalies

Ανωμαλίες της γνάθου χαρακτηρίζονται και οι περιπτώσεις όπου συνήθως λόγω συγγενούς δυσπλασίας, το παιδί γεννιέται με ασύμμετρη ανάπτυξη των γνάθων (προγναθισμός, μακρογναθία, σχιστίες) ή με κακή θέση τους. Προκαλούν προβλήματα στη μάσηση, στην ομιλία, στην αναπνοή , αισθητικά και ψυχολογικά.

anwmalies-gnathou

Ο ιατρός Ελευθέριος Καλημέρας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία αποκατάστασης παθήσεων και ανωμαλιών της κροταφογναθικής, σύγχρονο εξοπλισμό και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (αρθροσκόπηση, εγχύσεις, laser)

Σχιστίες

Η σχιστία αποτελεί μια συγγενή πάθηση η οποία σήμερα διαγιγνώσκεται στην εμβρυακή ηλικία, κατά τη διενέργεια του υπερηχογραφήματος προγεννητικού ελέγχου. Μπορεί να διαγνωστεί χειλεοσχιστία ή χειλεο- γναθοσχιστία, ή χειλεο- γναθο- υπερωϊκή σχιστία ή μόνο σχιστία της υπερώας.

Όταν το παιδί γεννηθεί με σχιστία, συχνά η εικόνα του μπορεί να προκαλέσει φόβο. Είναι ωστόσο, ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να εμπνέει αγωνία, καθώς ένα παιδί με σχιστία έχει εξαιρετική νοημοσύνη και είναι απολύτως άρτιο ως προς όλα τα άλλα συστήματα. Από την εμπειρία μας πλέον μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι το πρόβλημά του μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως και όταν μεγαλώσει, όποιος δεν γνωρίζει ότι γεννήθηκε με σχιστία, να μη μπορεί να το καταλάβει.

Η σχιστία μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά όταν ακόμη το νεογνό είναι ημερών, καθώς είναι πιθανόν να του προκαλεί προβλήματα στο θηλασμό και στη σίτιση.

Για τις σχιστίες ακολουθείται ένα πρωτόκολλο επεμβάσεων. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει μια χειλεογναθική σχιστία, το παιδί είναι πιθανόν να χρειαστεί 3-4 κύρια χειρουργεία από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 18 χρόνων: Για να κλείσουν το χείλος, η υπερώα, η γνάθος με τη χρήση λαγόνιου μοσχεύματος, έως τις διορθωτικές ρινοπλαστικές, τις διορθωτικές οστεοτομίες της γνάθου και τις αισθητικές επεμβάσεις αποκατάστασης του χείλους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι σχιστίες δεν είναι αντικείμενο του ενός ιατρού, αλλά αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας χειρουργών σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο, όπου θα συνεργαστούν ο γναθοπροσωποχειρουργός, ο πλαστικός χειρουργός, ο ΩΡΛ, ο ορθοδοντικός, ο οδοντίατρος και ο λογοθεραπευτής και θα δώσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα για το παιδί.

Ο γναθοπροσωποχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, συμμετέχει σε χειρουργική ομάδα στην Κύπρο, που ασχολείται  εξειδικευμένα με τις σχιστίες.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

(ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ) ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ