Γναθικά εμφυτεύσιμα πλέγματα

Αντικατάσταση τμήματος γνάθου μετά από ημιγναθεκτομή

v ena

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Γναθοπροσωπικός Χειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, πραγματοποίησε επέμβαση ημιγναθεκτομής  για την αφαίρεση μέρους της γνάθου σε νέα ασθενή με αδαμαντινοβλάστωμα η οποία το είχε αφαιρέσει δύο φορές αλλά υποτροπίασε. Ο καθαρισμός του όγκου επιτεύχθηκε με πλήρη αφαίρεση της μισής κάτω γνάθου και του κονδύλου, ενδοστοματικά, με εξατομικευμένο εμφυτεύσιμο υλικό το οποίο αντικατέστησε το απωλεσθέν τμήμα της γνάθου και τον κόνδυλο, μόνο με μία μικρή και ανεπαίσθητη υποβοηθητική τομή μπροστά από το αυτί, αντί των εκτεταμένων ουλών της κλασικής χειρουργικής. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκαν οι βάσεις των εμφυτευμάτων οδόντων της ασθενούς για την άμεση τοποθέτηση υβριδικής οδοντοστοιχίας και στη συνέχεια, εμφυτευμάτων.

Το υλικό της πρωτοποριακής επέμβασης προσθετικής γνάθου είναι κατασκευασμένο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο grade 5 επεξεργασμένο με τη μέθοδο selective, ώστε να είναι απόλυτα συμβατό και οστεοενσωματούμενο με τα ανθρώπινα οστά, χωρίς κίνδυνο άλλων επιπλοκών, όπως η φλεγμονή, κλπ. 

Εμφυτεύσιμο γναθικό πλέγμα σε ακραία ατροφικές γνάθους

Ο Γναθοπροσωπικός Χειρουργός Δρ. Ελευθέριος Καλημέρας, εφάρμοσε πρώτος στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή πατέντα για την τοποθέτηση εξατομικευμένου εμφυτεύσιμου πλέγματος τιτανίου (βαθμού 5), κάτω από τα μαλακά μόρια του στόματος για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης απώλειας δοντιών σε ασθενείς στους οποίους δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση εμφυτευμάτων. 

Το νέο εμφυτεύσιμο υλικό απευθύνεται σε ασθενείς με εξαιρετικά ατροφική άνω, κάτω ή και τις δύο γνάθους και ταυτόχρονα με εκτεταμένη ή ολική απώλεια δοντιών στους οποίους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι συμβατικές τεχνικές (κλασική προσθετική αποκατάσταση) αλλά ούτε και οι εναλλακτικές τεχνικές (εμφυτεύματα σε συνδυασμό με την τοποθέτηση μοσχεύματος οστού). Μετά την τοποθέτηση του γναθικού εμφυτεύματος,  εφαρμόζεται με απόλυτη σταθερότητα και συγκράτηση, η προσθετική αποκατάσταση του στόματος (οδοντοστοιχίες, οδοντικά εμφυτεύματα). 

Οι ασθενείς που είναι κατάλληλοι για να γίνουν δέκτες αυτών των γναθικών εμφυτευμάτων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μάσησης, φώνησης αλλά και κοινωνικού αποκλεισμού λόγω της έλλειψης οδοντοστοιχίας. 

Η νέα χειρουργική τεχνική  αποκατάστασης γίνεται με υπολογιστικό και κατευθυνόμενο σχεδιασμό. Αφορά στην τοποθέτηση εξατομικευμένου εμφυτεύσιμου πλέγματος τιτανίου (βαθμού 5), κάτω από τα μαλακά μόρια του στόματος. Δεν προκαλεί καμία ενόχληση, λειτουργική ή αισθητική. 

Το πλέγμα τιτανίου παράγεται από την επιλεκτική σύντηξη λέιζερ με βάσεις συστήματος CAD-CAM και ένδειξη για χρήση σε αναγεννητικές τεχνικές για ατροφίες του οστού και της γνάθου. Επειδή το υλικό είναι τιτάνιο, δεν έχει απαγορευτικές ενδείξεις για τη μελλοντική διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων από τον ασθενή. 

Η επέμβαση

Η αποκατάσταση του στόματος γίνεται με την εξής διαδικασία: 

Λαμβάνεται μια αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης πλήρους πεδίου του ασθενούς και τα δεδομένα της αποστέλλονται στην παραγωγό εταιρεία όπου θα γίνει ο αρχικός σχεδιασμός του εξατομικευμένου εμφυτεύματος. Κατά το στάδιο αυτό υπολογίζονται όλοι οι παράμετροι προκειμένου να έχουμε την βέλτιστο αποτέλεσμα τόσο χειρουργικά αλλά και λειτουργικά. Τα δεδομένα αυτά εγκρίνονται από τον Γναθοπροσωπικο Χειρουργό και αποστέλλονται για την παραγωγή του εμφυτεύσιμου υλικού. 

Στην επόμενη φάση, στο χειρουργείο και με τον ασθενή σε γενική αναισθησία, τοποθετείται το πλέγμα του τιτανίου υποπεριοστικά (κάτω από τα ούλα) και ακολουθεί η προσθετική. Η επέμβαση είναι πολύ πιο ασφαλής από την τοποθέτηση μοσχεύματος οστού από απομακρυσμένα μέρη του σώματος και τα αποτελέσματα του συνόλου των εργασιών, εξαιρετικά σταθερά και ασφαλή κατά την χρήση τους. 

Ο Δρ. Ελευθέριος Καλημέρας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων τοποθέτησης γναθικών εμφυτευμάτων στην Ελλάδα, με άριστα αποτελέσματα. 

Γναθικά εμφυτεύματα για μεγάλο έλλειμμα

Αναπαραγωγή Βίντεο
maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

ergaleia
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia