Όγκοι τραχήλου

Οι όγκοι τραχήλου μπορεί να είναι καλοήθεις είτε κακοήθεις(καρκίνοι). Σε περίπτωση κακοήθειας, μπορεί να είναι πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί. 

Οι καλοήθεις όγκοι του τραχήλου αφορούν συνήθως όγκους που προέρχονται από λεμφαδένες, από σιελογόνους αδένες καθώς και κάποιους ογκοειδείς σχηματισμούς κυστικού τύπου. 

Οι πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκοι του τραχήλου αφορούν κυρίως τις ρίζες σιελογόνων αδένων, του θυρεοειδούς και κακοήθειες των λεμφαδένων. 

Μεταστατικοί κακοήθεις όγκοι τραχήλου προέρχονται κυρίως από καρκινώματα της περιοχής του στοματοφάριγγα και του προσώπου. 

Ορισμένα από τα συμπτώματα που μας ωθούν στο να υποπτευθούμε την ανάπτυξη καρκίνου κεφαλής και τραχήλου είναι τα εξής:  

Μορφώματα στην περιοχή του τραχήλου, έλκη στη γλώσσα, αιμορραγούσες περιοχές, λευκές ή ερυθρές κηλίδες στην στοματική κοιλότητα, πόνος στο λαιμό, δυσκαταποσία, επίμονο βράγχος φωνής, απόφραξη της μίας ρινικής θαλάμης και/ή ρινική αιμορραγία, ιδιαίτερα όταν επιμένουν για παραπάνω από 3 εβδομάδες. 
Η άμεση παρατήρηση και η ψηλάφηση των ύποπτων περιοχών γίνεται με έναν εύκαμπτο, φωτιζόμενο σωλήνα που ονομάζεται ενδοσκόπιο. 
Μέσω των απεικονιστικών μεθόδων που διατίθενται μπορούμε να έχουμε πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και το σχήμα του όγκου, καθώς επίσης και για την πιθανή επέκτασή του σε γειτονικές θέσεις ή σε απομακρυσμένα όργανα. 
Η διάγνωση του καρκίνου πιστοποιείται μόνο με ανάλυση του ιστού του όγκου υπό μικροσκόπιο με βιοψία. 

Η αντιμετώπιση των όγκων του τραχήλου είναι κατ εξοχήν χειρουργική και μπορεί να αφορά είτε μεμονωμένη αφαίρεση του όγκου σε περίπτωση καλοήθειας, είτε εκτεταμένη επέμβαση ογκεκτομής που συνοδεύεται από  τραχηλικούς και λεμφαδενικούς καθαρισμούς όπου γίνεται ο καθαρισμός όλων των επιχωρίων λεμφαδένων του τραχήλου. Εάν βρίσκεται στον τράχηλο, διενεργείται παρωτιδεκτομή και λεμφαδενικός καθαρισμός με τη διαρκή χρήση νευροδιεγέρτη στο χειρουργείο, για προστασία του προσωπικού νεύρου του ασθενούς. Ο Γναθοχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, έχει διενεργήσει περισσότερες από 250 παρωτιδεκτομές, σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Συμπληρώνεται με αποκατάσταση στο ίδιο χειρουργείο και ακολουθεί ακτινοθεραπεία. 

Ενδεικτικά περιστατικά του Ιατρού

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

ergaleia
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia