Ογκοι παρωτίδας & λοιπών σιελογόνων αδένων

Ογκοι σιελογόνων αδένων

Οι σιελογόνοι αδένες παράγουν το σάλιο που εμπεριέχει ένζυμα  για την πέψη των τροφών και αντισώματα για την προστασία από τις λοιμώξεις του στόματος και του φάρυγγα. Οι κυριότεροι σιελογόνοι αδένες είναι οι αδένες παρωτίδας που βρίσκονται μπροστά και ακριβώς κάτω από κάθε αυτί, οι αδένες υπογλώσσιου που βρίσκονται κάτω από τη γλώσσα και οι αδένες υπογνάθιου που βρίσκονται κάτω από τη γνάθο. 

Οι όγκοι των σιελογόνων αδένων ανήκουν στους όγκους κεφαλής και τραχήλου και είναι σπάνιοι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι καλοήθεις 

Καλοήθεις όγκοι σιελογόνων αδένων

Συνήθως, οι καλοήθεις όγκοι εμφανίζονται στην παρωτίδα. Τέτοιοι είναι το πλειόμορφο αδένωμα που εμφανίζεται ως εξόγκωμα κάτω από το λοβό του αυτιού και μεγαλώνει αργά και το κυσταδενολέμφωμα, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους. 

Ωστόσο, όλοι οι καλοήθεις όγκοι σιελεγόνων αδένων πρέπει να ελέγχονται και να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά για λόγους πρόληψης αλλά και για την αντιμετώπιση της ενόχλησης που συχνά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Η άμεση αφαίρεσή τους είναι η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία, για να αποφευχθεί η εξαλλαγή τους σε κακοήθεια

Αμέσως μετά την εντόπιση ενός όγκου σιελογόνου αδένα, συνήθως με υπέρηχο ή ενδοσκόπηση, χρησιμοποιείται η FNA κυτταρολογική εξέταση για την αφαίρεση του ιστού ή υγρού, με ευαισθησία 80 -90% στα κακοήθη νεοπλάσματα, αλλά είναι σκόπιμο να γίνει από έμπειρο στη διάγνωση του καρκίνου των σιελογόνων αδένων, παθολογοανατόμο. Επιπροσθέτως, η διάγνωση μπορεί να συμπληρωθεί με αξονική και μαγνητική τομογραφία, προκειμένου να εξεταστεί το μέγεθος και την τοπική ή περιοχική επέκταση, καθώς και η εντόπιση τυχόν λεμφαδενικής μετάστασης.  

Καρκίνος των σιελογόνων αδένων

Ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων είναι σπάνιος (0,5% των ετησίως διαγνωσμένων καρκίνων, ή 13 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο). Ως παράγοντες κινδύνου χαρακτηρίζονται η μεγάλη ηλικία, η ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και το λαιμό και η έκθεση σε χημικά. 

Συμπτώματα

Ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων μπορεί να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα. Μπορεί όμως να δώσει συμπτώματα όπως ανώδυνο εξόγκωμα στην περιοχή του αυτιού, του μάγουλου, του σαγονιού, των έσω χειλέων, του στόματος. Επίσης, αποστράγγιση υγρού από το αυτί, δυσκολία στην κατάποση ή το άνοιγμα του στόματος. Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να προκαλέσει πόνο, παράλυση του προσωπικού νεύρου ή πιο σπάνια του γλωσσικού ή και του υπογλώσσιου νεύρου και τραχηλική λεμφαδενοπάθεια.   

Θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου των σιελογόνων αδένων συναρτάται από το μέγεθος του όγκου, τον καρκινικό τύπο, το στάδιο και την κατάσταση του ασθενούς είναι όμως πάντα  χειρουργική. Αποτελεί μία δύσκολη επέμβαση που απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση του Γναθοχειρουργού, διότι από τους σιελογόνους αδένες διέρχονται πλέγματα νεύρων που δεν πρέπει να θιγούν. Ακολουθεί επικουρική ογκολογική θεραπεία ( Ακτινοθεραπεία). 

Η επέμβαση περιλαμβάνει την πλήρη εκτομή του όγκου σε υγιή όρια. Εάν ο όγκος βρίσκεται στην παρωτίδα, γίνεται ολική παρωτιδεκτομή και λεμφαδενικός καθαρισμός. Για να μην κινδυνέψει το προσωπικό νεύρο, η επέμβαση γίνεται με νευροδιεγέρτη για τη συνεχή νευροπαρακολούθηση του ασθενούς, ώστε να μην τραυματιστεί  διότι θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις λειτουργίες και στην εμφάνιση του προσώπου. Παρ΄ όλα αυτά, εάν έχει γίνει μετάσταση στο προσωπικό νεύρο, αυτό αφαιρείται. 

Η επέμβαση για καρκίνο στον υπογνάθιο και υπογλώσσιο αδένα περιλαμβάνει εκτομή του αδένα και λεμφαδενικό καθαρισμό.   

Ο Γναθοχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, διαθέτει πολύ μεγάλη χειρουργική εμπειρία ογκολογικών ασθενών με περισσότερα από 700 χειρουργεία σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων περισσότερα από 250 αφορούν σε παρωτιδεκτομές.   

Ενδεικτικά περιστατικά του Ιατρού

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

ergaleia
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia