Αφαίρεση εγκλείστων δοντιών

Είναι εξαιρετικά συχνό πλέον, πάρα πολλοί νέοι   να αντιμετωπίζουν πρόβλημα εγκλείστων δοντιών. Τα αίτια αυτού του προβλήματος, ανάγονται στη σταδιακή μείωση του μεγέθους της γνάθου σε όλους τους ανθρώπους, καθώς η αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής αχρήστευσε την ανάγκη της ύπαρξης κάποιων δοντιών που σταδιακά θα πάψουν να υφίστανται, όπως π.χ των φρονιμιτών.  

Τα έγκλειστα δόντια αφορούν στους εγκλείστους και ημιέγκλειστους φρονιμίτες, τους εγκλείστους κυνόδοντες οι οποίοι με τη συνεργασία της ορθοδοντικής καταλαμβάνουν τη σωστή θέση στον οδοντικό φραγμό, έγκλειστα δόντια και υπεράριθμα έγκλειστα δόντια, υπολείμματα ριζών, περιακρορριζικές κύστεις κ.α Όλα αυτά τα αίτια, μπορεί  να προκαλέσουν προβλήματα, όπως φλεγμονές, αποστήματα ή νευραλγία τριδύμου διότι πιέζουν το νεύρο ή το γειτονικό δόντι, με αποτέλεσμα τον πόνο και την καταστροφή του άλλου δοντιού. 

Ασθενείς με έγκλειστα δόντια παραπέμπονται συχνά και από οδοντιάτρους σε Γναθοπροσωποχειρουργούς, διότι η εξαγωγή τους ενέχει κινδύνους και απαιτείται εμπειρία για να αποφευχθεί ο τραυματισμός των νεύρων. Κυρίως στην κάτω γνάθο, όπου τα έγκλειστα δόντια κυριολεκτικά ακουμπούν πάνω στο κάτω φατνιακό νεύρο, που αποτελεί και έναν από τους τρεις κλάδους του τριδύμου και μπορεί να προκαλέσει νευραλγία. 

1
2fixed

Ασθενής με έγκλειστο φρονιμίτη στην κάτω αριστερή γνάθο σε οριζόντια θέση, του οποίου το ακρορρίζιο λόγω κάμψης, ακουμπούσε στο κάτω φατνιακό νεύρο. Η επαφή συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο παραισθησίας του νεύρου και κατ΄ επέκταση μόνιμου μουδιάσματος της γνάθου, σε περίπτωση αστοχίας κατά την επέμβαση. Στον ίδιο ασθενή, ο έγκλειστος φρονιμίτης στην άνω γνάθο ήταν τριπλός (οδόντωμα). Αφαιρέθηκαν και οι δύο επιτυχώς. Στις κοιλότητες από την αφαίρεση των εγκλείστων φρονιμιτών, τοποθετήθηκε συμπύκνωμα αιμοπεταλίων (PRP), καθώς βοηθάει στην ταχύτερη επούλωση του τραύματος και στην αποκατάσταση του νεύρου.

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

ergaleia
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia