Διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης

Η κροταφογναθική διάρθρωση είναι το σημείο που ενώνει την κάτω γνάθο με το υπόλοιπο κρανίο. Η μικρή αυτή άρθρωση βρίσκεται μπροστά από το αυτί και καθορίζει την λειτουργικότητα και την κινητικότητα της κάτω γνάθου. 

Συμπτώματα

Οι διαταραχές της άρθρωσης αυτής, γίνονται αντιληπτές από τους ασθενείς από τον συνεχή πόνο που αισθάνονται κατά τη μάσηση και από το χαρακτηριστικό «κλικ» που ακούν όταν ανοιγοκλείνουν το στόμα. Άλλα συμπτώματα είναι το «κλείδωμα» της άρθρωσης, η κεφαλαλγία, ο πόνος στον αυχένα που επεκτείνεται στον ώμο και στην πλάτη, το τρίξιμο των δοντών την ημέρα και στον ύπνο, η αδυναμία σύγκλειστης των δοντιών, κ.α. 

Τα προβλήματα στην άρθρωση της κροταφογναθικής μπορεί να οφείλονται  σε προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών, σε μετατόπιση της θέσης του δίσκου της συγκεκριμένης άρθρωσης, σε υπερπλασία κονδύλου της άρθρωσης αλλά και σε βλάβη από κατάγματα ή όγκους. Οι διαταραχές αυτές μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν συστολή (σφίξιμο) ή διάταση των μασητηρίων μυών. Επίσης, οι τραυματισμοί και η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν ρήξη και μετατόπιση του δίσκου της γνάθου. 

Όλα τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζονται από τον έμπειρο Γναθοπροσωποχειρουργό ανάλογα με την αιτιολογία τους.  

H συντηρητική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τον βρουξισμό (τρίξιμο) των δοντιών είναι η χρησιμοποίηση νάρθηκα( μασελάκι) σε συνεργασία με τον οδοντίατρο, το οποίο θα φοριέται εκτός των ωρών εργασίας ή της κοινωνικής δραστηριότητας, ώστε να προστατέψει τα δόντια από το σφίξιμο και τη φθορά. 

Τα φάρμακα είναι κατά περίπτωση τα αντιφλεγμωνώδη, αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά, αλλά και κάποια ηρεμιστικά και κορτισκοστεροειδή, αναλόγως της πάθησης. 

2

Θεραπεία

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες συντηρητικές θεραπείες όπως διαθερμία με laser, αρθροκέντηση, έγχυση θεραπευτικών ουσιών όπως βουτολινική τοξίνη(botox),  με ασφαλές και πολύ καλό αποτέλεσμα και στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων.  

Στις περιπτώσεις εσωτερικής αποδιοργάνωσης και στις εκφυλιστικές νόσους, οι οποίες είτε δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική επέμβαση να είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση. Σε αυτή την περίπτωση η επέμβαση γίνεται με αρθροσκοπικά, δηλαδή με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική  και εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να επιλεγεί και η ανοιχτή χειρουργική. 

Ο ιατρός Ελευθέριος Καλημέρας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία αποκατάστασης παθήσεων και τραυμάτων της κροταφογναθικής και ειδικότερα στην  αποκατάσταση του φθαρμένου δίσκου – μηνίσκου της άρθρωσης  και των καταγμάτων των κονδύλων της άρθρωσης δια μέσου της παρωτίδας, που αποτελεί τεχνική ιδιαίτερα απαιτητική. 

Η επέμβαση διενεργείται σε κλινική, συνήθως με γενική αναισθησία και ο ασθενής αποχωρεί αυθημερόν. 

Ενδεικτικά περιστατικά του Ιατρού

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242