• Θεσσαλονίκη: 2316 009 600
  • Κύπρος: 357 22427242

Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης

Η κροταφογναθική άρθρωση είναι το σημείο που ενώνει την κάτω γνάθο με το υπόλοιπο κρανίο. Οι διαταραχές της άρθρωσης αυτής, γίνονται αντιληπτές από τους ασθενείς από τον πόνο που αισθάνονται κατά τη μάσηση, από τον χαρακτηριστικό «κλικ» που ακούν όταν ανοιγοκλείνουν το στόμα, αλλά και από πονοκεφάλους ή αυχεναλγία αγνώστου αιτιολογίας, καθώς συνήθως δεν υποψιάζονται ότι οφείλονται σε διαταραχές της κροταφογναθικής άρθωσης και προσφεύγουν στον νευρολόγο.

krotafognathikiΤα προβλήματα στην άρθρωση της κροταφογναθικής μπορεί να οφείλονται  σε προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών, σε μετατόπιση της θέσης του δίσκου της συγκεκριμένης άρθωσης, σε υπερπλασία κονδύλου της άρθρωσης αλλά και σε βλάβη από κατάγματα ή όγκους. Οι διαταραχές αυτές μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν συστολή (σφίξιμο) ή διάταση των μασητηρίων μυών. Επίσης, οι τραυματισμοί και η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν ρήξη και μετατόπιση του δίσκου της γνάθου.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζονται από τον έμπειρο γναθοπροσωποχειρουργό ανάλογα με την αιτιολογία τους. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν συντηρητικές θεραπείες όπως η χορήγηση παυσίπονων, αντιφλεγμονωδών, μυοχαλαρωτικών καθώς και η έγχυση botox, με ασφαλές και πολύ καλό αποτέλεσμα και στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων.

Επίσης, σε περιπτώσεις βουξισμού (τρίξιμο) των δοντιών ή μετατόπισης του δίσκου της γνάθου, μπορεί να γίνει χρήση ειδικών οδοντικών ναρθήκων, αλλά μπορεί και η χειρουργική επέμβαση να είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση. Σε αυτή την περίπτωση η επέμβαση γίνεται με αρθροσκοπική τεχνική  και εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο ιατρός Ελευθέριος Καλημέρας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία αποκατάστασης παθήσεων και τραυμάτων της κροταφογναθικής και ειδικότερα στην  αποκατάσταση του φθαρμένου δίσκου – μηνίσκου της άρθρωσης  και των καταγμάτων των κονδύλων της άρθρωσης δια μέσου της παρωτίδας, που συνήθως αποφεύγουν λόγω τεχνικών δυσκολιών, άλλοι ιατροί.

Η επέμβαση διενεργείται σε κλινική, συνήθως με γενική αναισθησία και ο ασθενής αποχωρεί αυθημερόν.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

(ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ) ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ