Όγκοι στόματος

Οι όγκοι του στόματος μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις (νεοπλασματικοί).  

Οι καλοήθεις όγκοι δεν είναι καρκίνος. Συνήθως εύκολα αφαιρούνται και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υποτροπιάζουν, δεν διηθούν άλλους ιστούς, δεν απειλούν τη ζωή του ασθενούς. Ωστόσο, πρέπει να αφαιρούνται για τον κίνδυνο μετάλλαξης και για την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του στόματος.

Οι νεοπλασματικοί όγκοι, είναι ο καρκίνος. Το 90% αποτελούν τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Εάν δεν διαγνωστούν εγκαίρως για να αφαιρεθούν ριζικά, καταστρέφουν τους γειτονικούς ιστούς και όργανα, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος ή στο λεμφικό σύστημα, προκαλούν μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Ο όγκος, καλοήθης ή καρκίνος, μπορεί να αφορά τη γλώσσα, τις παρειές( το εσωτερικό μέρος του μάγουλου), τα χείλη,  την υπερώα (ουρανίσκο), τα οστά των γνάθων, τα ούλα, τους σιελογόνους αδένες, τον φάρυγγα και τις αμυγδαλές. Επίσης, υπάρχουν και οδοντογενείς όγκοι.  

Κάθε βλάβη στο στόμα που μπορεί να προέρχεται από χρόνιους ερεθισμούς  ή εμφανίζεται ως έλκος (πληγή) όταν δεν υποχωρεί μέσα σε 2-3 εβδομάδες, τότε ο πάσχων πρέπει άμεσα να επισκεφθεί Οδοντίατρο ή να ελεγχθεί από Γναθοπροσωποχειρουργό. Και αυτό, διότι αποτελεί συχνό φαινόμενο να εμφανίζονται υπερπλασίες που ξεκίνησαν από τα ούλα (κύστεις  κ.α), τα οποία εξαλλάχθηκαν σε καρκίνους του στόματος. 

Όπως επισημαίνει ο Γναθοχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία στους όγκους στόματος, «ο καρκίνος του στόματος ενώ είναι επικίνδυνος, επειδή είναι συνήθως ορατός από τον πάσχοντα ή τον οδοντίατρο, παρέχει τη δυνατότητα να διαγνωστεί εγκαίρως. Η έγκαιρη διάγνωση και η καθοριστική, πρώτη ριζική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου, με την εφαρμογή όλων των σύγχρονων τεχνολογιών και ογκολογικών πρωτοκόλλων και με επικουρικές ογκολογικές θεραπείες, έχει εντυπωσιακά καλύτερη πρόγνωση από το πρόσφατο παρελθόν, έως και ίαση». 

Προκαρκινικές βλάβες στόματος

Η πρώϊμη διάγνωση γίνεται από τον Οδοντίατρο ή  από τον ίδιο τον πάσχοντα, όταν εντοπίζει βλάβη που είναι ορατή ως ογκίδιο, ως λευκή ή κόκκινη πλάκα με λεία ή τραχιά υφή ή ως χρωματική κηλίδα. Ο πόνος δεν αποτελεί σύμπτωμα των αρχικών σταδίων.  

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος είναι έλκος ή εξόγκωμα στο στόμα που δεν επουλώνεται (το 80% των ατόμων με καρκίνο του στόματος έχουν αυτό το σύμπτωμα), ενόχληση στο στόμα που δεν υποχωρεί, μία λευκή ή κόκκινη κηλίδα στο στόμα ή στο φάρυγγα, δυσκολία ή πόνος κατά τη μάσηση ή την κατάποση. Ωστόσο, ο πόνος δεν αποτελεί πρώϊμο σύμπτωμα. 

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ακόμη ανώδυνο εξόγκωμα στον τράχηλο (σχετίζεται κυρίως με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων), ασυνήθιστη αιμορραγία ή μούδιασμα στο στόμα, απώλεια δοντιών χωρίς εμφανή αιτία, δυσκολία στην κίνηση της γνάθου, απώλεια βάρους. 

Χειρουργική θεραπεία καρκίνου του στόματος

Ο Γναθοχειρουργός μετά την κλινική εξέταση θα προχωρήσει σε βιοψία με τοπική αναισθησία στο Ιατρείο. Τα αποτελέσματα της βιοψίας θα κρίνουν το χειρισμό του κάθε περιστατικού. 

Εάν πρόκειται για καλοήθη όγκο αντιμετωπίζεται διαφορετικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αλλά απαιτείται ο ασθενής να μην επαναπαυθεί διότι μπορεί να υπάρξει εξαλλαγή του όγκου σε νεοπλασματικό.  

Εάν ο όγκος είναι κακοήθης, αναλόγως με το  σημείο, το μέγεθος, τον τύπος και το στάδιο καθώς και την έκτασή του σε όμορα όργανα,  σε συνεργασία με τον Ογκολόγο θα αποφασιστεί η καταλληλότερη θεραπεία. 

Η θεραπεία οπωσδήποτε περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Έχει τεράστια σημασία να αντιμετωπιστεί ριζικά από την αρχική πρώτη επέμβαση η οποία εάν γίνει σωστά με τις σύγχρονες προδιαγραφές τις οποίες ο Γναθοχειρουργός Ελ. Καλημέρας τηρεί  και φυσικά ο ασθενής να μπει άμεσα στην επόμενη επικουρική θεραπεία (Ακτινοθεραπεία, ή Χημειοθεραπεία ή τη νεότερη θεραπεία της ανοσοθεραπείας που εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις). 

Η επέμβαση

Η κύρια έμφαση της επέμβασης δίνεται στους λεμφαδενικούς καθαρισμούς του τραχήλου, στα καρκινώματα της στοματικής κοιλότητας και οι παρωτιδεκτομές ( όγκοι παρωτίδας και σελογόνων αδένων. Εντός της χειρουργικής αιθούσης χρησιμοποιούμε σύγχρονους νευροδιεγέρτες οι οποίοι ανιχνεύουν και κυρίως προστατεύουν το προσωπικό νεύρο. Επίσης, τα σύγχρονα ( ψαλίδια ενέργειας που χρησιμοποιούνται τις βαριές επεμβάσεις του καρκίνου του προσώπου και του τραχήλου δίνουν πολύ καλύτερη αιμόσταση, με αποτέλεσμα την ελάχιστη απώλεια αίματος. Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς είναι πολύ καλύτερη με αποτέλεσμα, αντί για 3 ημέρες νοσηλείας, να αποχωρεί από την Κλινική την επόμενη ημέρα, ενώ η ανάνηψη είναι πολύ καλύτερη και απαιτείται προκειμένου ο ασθενής να ενταχθεί στην επόμενη προληπτική ογκολογική θεραπεία. 

 Το χειρουργείο πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου και ίσως και κάποιων λεμφαδένων. Επειδή η αισθητική και η λειτουργικότητα των οργάνων μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, το χειρουργείο πρέπει να διατηρήσει τις υγιείς δομές όσο το δυνατό καλύτερα και μπορεί να περιλαμβάνει και άμεση πλαστική αντικατάσταση του ιστού που λείπει με μέρη ιστού από άλλα μέρη του σώματος. Μέρος από δέρμα μπορεί επίσης να μετατοπιστεί ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα (δερματικό μόσχευμα). Ο τελικός στόχος του χειρουργείου αποκατάστασης είναι να επαναφέρει την εμφάνιση και λειτουργία των αφαιρούμενων ιστών κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. 

Ο Γναθοχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική ογκολογικών ασθενών με περισσότερα από 700 χειρουργεία σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων περισσότερα από 250 αφορούν σε παρωτιδεκτομές.

Μετά την χειρουργική εκτομή του όγκου μπορεί να απαιτηθεί επέμβαση αποκατάστασης ελλειμμάτων στα οστά της γνάθου με εξατομικευμένο τμήμα της γνάθου μετά από ενδοστοματική ημιγναθεκτομή ή γναθικά εμφυτεύσιμα πλέγματα τα οποία πρώτος στην Ελλάδα εφάρμοσε ο Δρ. Καλημέρας, ή να απαιτηθεί συμπλήρωση των εξαιρεθέντων ιστών, προκειμένου να αποκατασταθούν τυχόν δυσμορφίες του προσώπου ή και να συμπληρωθούν με τεχνητά εμφυτεύματα προσώπου. 

Δείτε αναλυτικά πληροφορίες για: 

Ενδεικτικά περιστατικά του Ιατρού

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

1
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia