Όγκοι προσώπου

Οι όγκοι προσώπου (εκτός από τις περιπτώσεις όπου βρίσκονται σε συγκεκριμένα όργανα όπως η γλώσσα, οι σιελογόνοι αδένες κ.α), αναπτύσσονται στο δέρμα του προσώπου στην περιοχή της ρινός, της παρείας, των χειλέων, του μετώπου και πέριξ των κόγχων του ματιού.  

Οι όγκοι του προσώπου Σχετίζονται  ευθέως με την έκθεση στον ήλιο. Είναι είναι συνήθως βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα. Το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα είναι ο αμέσως πιο συχνός καρκίνος του δέρματος με συχνότερη εμφάνιση στα χείλη, το πρόσωπο και τα αφτιά. Μερικές φορές δίνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες της περιοχής, αλλά και απομακρυσμένα όργανα με κίνδυνο της ζωής αν δεν θεραπευθεί γρήγορα. Το κακόηθες μελάνωμα είναι λιγότερο συχνό αλλά είναι ο πλέον επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος, διότι δίνει γρήγορα απομακρυσμένες μεταστάσεις. Πρέπει να αφαιρείται αμέσως μόλις διαγνωσθεί.  

Η αντιμετώπιση των όγκων του προσώπου γίνονται από Προσωπογναθοχειρουργό εξειδικευμένο στην Ογκολογία που γνωρίζει όλη την ανατομία των οργάνων της περιοχής του προσώπου.  

Η διαδικασία ξεκινά με την βιοψία. Κατά την διαδικασία το δέρμα ναρκώνεται με τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια τεμάχιο ιστού αφαιρείται και στέλνεται στο εργαστήριο για ιστολογική εξέταση και καθορισμού της διάγνωσης. Η επιλογή της θεραπείας βασίζεται στον τύπο, το μέγεθος, την περιοχή και το βάθος διήθησης του όγκου, επίσης από την ηλικία του ασθενούς και την γενική κατάσταση της υγείας του.   

Η επέμβαση για καρκίνο του προσώπου

Ο ιατρός αφού ναρκώσει πρώτα την περιοχή με τοπική ή γενική αναισθησία, αναλόγως της θέσης του όγκου, χρησιμοποιεί νυστέρι για να αφαιρέσει ολόκληρο τον όγκο μαζί με την περιβάλλουσα περιοχή με όρια υγιούς δέρματος για λόγους ασφαλείας. Η επέμβαση δεν αφορά μόνο στην εκτομή, αλλά και στην φυσική αποκατάσταση του τμήματος  που αφαιρέθηκε. Αυτό απαιτεί όχι μόνο γνώση για ασφαλή όρια εκτομής, αλλά και εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών με κρημνούς, τη μεταφορά και μεταμόσχευση δέρματος από γειτονικές ή απομακρυσμένες περιοχές (κοιλιά, γλουτοί, μηρός). 

Ο Γναθοπροσωποχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική ογκολογικών ασθενών με περισσότερα από 700 χειρουργεία σε Ελλάδα και Κύπρο.  

Ενδεικτικά περιστατικά του Ιατρού

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

ergaleia
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia