Κύστεις και αποστήματα γνάθου

Τα οστά της άνω και κάτω γνάθου, είναι τα οστά με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης κύστεων, δηλαδή συγκέντρωσης υγρού στο ανθρώπινο σώμα.   

Οι κύστεις της άνω και κάτω γνάθου, δημιουργούνται κυρίως από φλεγμονή σε παραμελημένο δόντι και συνήθως προκαλούν απόστημα. Στην κοιλότητα που σχηματίζεται από τα νεκρά επιθηλιακά κύτταρα στο κέντρο της κύστης, μεταφέρεται υγρό που σταδιακά αυξάνει και καταστρέφει τους ιστούς.  

Τα συμπτώματα μιας οδοντογενούς κύστης που μετατρέπεται σε απόστημα, είναι ο  πυρετός, ο πόνος, η αδυναμία διάνοιξης του στόματος και το οίδημα (πρήξιμο).   

Μια κύστη στη γνάθο (ούλα), εάν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά από τον Οδοντίατρο με την απονεύρωση ή την εξαγωγή του υπαίτιου δοντιού, την παροχέτευση του υγρού της κύστης, αντιβίωση κ.α, συνήθως αυξάνει σε μέγεθος και προκαλεί οίδημα. Εάν αντιμετωπιστεί, σταδιακά απορροφάται και το σημείο της γνάθου αποκαθίσταται. 

Στις κύστεις και τα αποστήματα που δεν αντιμετωπίζονται θεραπευτικά, το υγρό, ιδιαίτερα εάν είναι αυξημένης λοιμογόνου δύναμης, πιέζει συνεχώς προκειμένου να βρει διέξοδο και προκαλεί διάτρηση του δέρματος εσωτερικά ή εξωτερικά. Μπορεί να επεκταθεί στον τράχηλο και στον φάρυγγα. Ένα οπισθοφαρυγγικό απόστημα μπορεί να επεκταθεί στο μεσοθωράκιο και να γίνει απειλητικό για τον ασθενή. 

Οι κύστεις και τα αποστήματα αφαιρούνται από τον Γναθοχειρουργό, με τεχνική ανάλογη της θέσης και του μεγέθους τους. Εάν έχουν επεκταθεί στον τράχηλο, είναι αναγκαία η αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου και τραχήλου ώστε να χαρτογραφηθεί η πλήρης επέκταση του αποστήματος.  

Εάν το απόστημα είναι πλαγιοφαρυγγικό, η επέμβαση χαρακτηρίζεται ως επείγουσα. 

 

Ενδεικτικά περιστατικά του Ιατρού

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

ergaleia
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia