• Θεσσαλονίκη: 2316 009 600
  • Κύπρος: 357 22427242

Ιγμορίτιδα οδοντογενής

Η ιγμορίτιδα μπορεί να οφείλονται σε αλλεργική ρινίτιδα, στο κάπνισμα, στην ύπαρξη ξένων σωμάτων στο ιγμόρειο, σε λοιμώδεις καταστάσεις κ.α

Μία ξεχωριστή και βαριά μορφή ιγμορίτιδας είναι αυτή της οδοντογενούς ιγμορίτιδας, η οποία προέρχεται από παθήσεις των δοντιών που έχουν σχέση με το ιγμόρειο. Την προκαλούν κυρίως τα οπίσθια δόντια της άνω γνάθου (από τον δεύτερο προγόμφιο και πίσω) των οποίων οι ρίζες επικοινωνούν με το ιγμόρειο. Εάν τα δόντια αυτά είναι νεκρά, εάν υπάρχουν κύστεις που προέρχονται από απονευρωμένα ή τεριδονισμένα δόντια, τότε μεταδίδουν τα μικρόβια των δοντιών (που είναι αναερόβια μικρόβια), μέσα στο ιγμόρειο. Αυτή είναι η οδοντογενής ιγμορίτιδα, που συχνά δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τους οδοντιάτρους και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Για τη θεραπεία της οδοντογενούς ιγμορίτιδας, χρειάζεται συνδυασμένη αντιμετώπιση, η οποία συνήθως είναι χειρουργική. Πρέπει να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο δόντι ή η κύστη και ταυτόχρονα να κλείσει η επικοινωνία που υπήρχε με το ιγμόρειο. Αντιστοίχως αντιμετωπίζονται περιστατικά όπου μία ρίζα δοντιού δεν εξήχθη μαζί με το δόντι και προχώρησε στο ιγμόρειο ή η βίδα ενός εμφυτεύματος διέφυγε στο ίδιο σημείο.

Ο γναθοπροσωποχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, συνήθως αντιμετωπίζει την οδοντογενή ιγμορίτιδα ενδοσκοπικά, σε συνεργασία με ΩΡΛ ιατρό. Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όταν αφορά στην ύπαρξη ξένου σώματος εντός του ιγμορείου, τότε διενεργεί επέμβαση με τη χρήση φορητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος C- arm μέσα στο χειρουργείο.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

(ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ) ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ