Ιγμορίτιδα οδοντογενής

Η ιγμορίτιδα μπορεί να οφείλονται σε πολλές παθήσεις ή αιτίες: αλλεργική ρινίτιδα,  κάπνισμα,   ύπαρξη ξένων σωμάτων στο ιγμόρειο, λοιμώδεις καταστάσεις κ.α 

Μία ξεχωριστή και βαριά μορφή ιγμορίτιδας είναι αυτή της οδοντογενούς ιγμορίτιδας, η οποία προέρχεται από παθήσεις των δοντιών που έχουν σχέση με το ιγμόρειο. Την προκαλούν κυρίως τα οπίσθια δόντια της άνω γνάθου (από τον δεύτερο προγόμφιο και πίσω), των οποίων οι ρίζες επικοινωνούν με το ιγμόρειο. Σε κάποιους ασθενείς, λόγω ανατομίας των γνάθων, ακόμη και μία ατραυματική εξαγωγή δοντιού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα  τη δημιουργία επικοινωνίας (συρρίγιο) της στοματικής κοιλότητας με το ιγμόρειο, διαμέσου του φατνίου του δοντιού. 

Εάν τα οπίσθια δόντια της άνω γνάθου είναι νεκρά, εάν υπάρχουν κύστεις που προέρχονται από απονευρωμένα ή τεριδονισμένα δόντια, τότε μεταδίδουν τα μικρόβια των δοντιών (που είναι αναερόβια μικρόβια), μέσα στο ιγμόρειο. Αυτή είναι η οδοντογενής ιγμορίτιδα, που συχνά δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τους οδοντιάτρους και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 

Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή απο μία ρίζα δοντιού η οποία δεν εξήχθη μαζί με το δόντι και προχώρησε στο ιγμόρειο ή από τη βίδα ενός εμφυτεύματος η οποία διέφυγε στο ιγμόρειο. 

Χειρουργική θεραπεία

Για τη θεραπεία της οδοντογενούς ιγμορίτιδας, χρειάζεται συνδυασμένη αντιμετώπιση, η οποία συνήθως είναι χειρουργική. Πρέπει να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο δόντι ή η κύστη και ταυτόχρονα να κλείσει η επικοινωνία που υπήρχε με το ιγμόρειο.  

Ο Γναθοπροσωποχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, συνήθως αντιμετωπίζει την οδοντογενή ιγμορίτιδα ενδοσκοπικά, με τη δημιουργία ενός προωθητικού κρημνού από τον βλεννογόνο της παρειάς ή υπερώιο κρημνό και λιπώδη σφαίρα της παρειάς, σε συνεργασία με ΩΡΛ ιατρό, στο Χειρουργείο.  

Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όταν αφορά στην ύπαρξη ξένου σώματος εντός του ιγμορείου, τότε διενεργεί επέμβαση με τη χρήση φορητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος C- arm μέσα στο χειρουργείο. 

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

ergaleia
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia