Οστικά ελλείμματα γνάθου

Τα οστά της άνω γνάθου, της κάτω γνάθου ή και των δύο γνάθων, έχουν την ιδιότητα να υποχωρούν σε χαμηλότερο επίπεδο. Η υποχώρηση των οστών δημιουργεί προβλήματα στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. 

Το πρόβλημα εκδηλώνεται κυρίως ασθενείς με έντονη ή χρόνια περιοδοντική νόσο, ή ασθενείς που δεν αντικατέστησαν άμεσα ένα ή πολλά δόντια μετά την εξαγωγή τους, σε ασθενείς με συστηματικές παθήσεις όπως οι ενδοκρινικές διαταραχές, μετά από τραύματα, ογκολογικές επεμβάσεις ή ακόμη και σύνδρομα ή εξαιτίας της λήψης διφωσφονικών φαρμάκων. 

Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο ο ασθενής βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανάγκη αντιμετώπισης του οστικού ελλείμματος της γνάθου, είναι η ανάγκη αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν. Τα οδοντικά εμφυτεύματα, αποτελούν μια σύγχρονη και ενδεδειγμένη διεθνώς, μέθοδο, η οποία όμως για να έχει ένα επιτυχές αποτέλεσμα θα πρέπει το οστό της γνάθου που τα συγκρατεί, να μην έχει υποχωρήσει ώστε να μπορεί να τα στηρίξει.   

Η αντιμετώπιση των οστικών ελλειμμάτων στην γνάθο, ακόμη και σε ακραία απώλεια οστού, είναι πλέον εφικτή, με τις τεχνικές και την εξατομικευμένη εμφυτευματολογία που εφαρμόζει ο Γναθοχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας. Εφάρμοσε πρωτοποριακά την ανύψωση του ιγμορείου με μπαλονάκι και μεταγενέστερα, έγινε ο πρώτος στην Ελλάδα Γανθοχειορυργός που χρησιμοποίησε τα εμφυτεύσιμα πλέγματα τιτανίου, για την αντιμετώπιση ακόμη και των ακραία μεγάλων οστικών ελλειμμάτων που δεν επιδέχονται ούτε μόσχευμα.   

Ένα επίσης, εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο για τον ίδιο τον ασθενή, είναι ότι η διαδικασία από την έναρξη των εργασιών κάλυψης των οστικών ελλειμμάτων έως και την ολοκλήρωση της τοποθέτησης εμφυτευμάτων, γίνεται ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ! Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, και ΧΩΡΙΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ! Και σε όποιες περιπτώσεις ενδείκνυται, με ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ της οδοντοστοιχίας! 

Το μέγεθος του ελλείμματος μετράει!

Υπάρχουν ασθενείς με μικρό έλλειμμα γναθικού οστού και ασθενείς που το έλλειμμα είναι τόσο ακραίο που συνιστά αναπηρία. Αντιμετωπίζουμε κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες του: 

Στις περιπτώσεις που το οστικό έλλειμα είναι σχετικά μικρό, συνήθως εφαρμόζουμε την τεχνική της κατευθυνόμενης οστικής αναγέννησης. Χρησιμοποιούμε είτε αυτόλογο πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες (PRGF), είτε ξενομόσχευμα από τράπεζα μοσχευμάτων, ώστε προοδευτικά το μόσχευμα να μεταβληθεί σε οστό. Εάν είναι επιστημονικά δόκιμο, μπορούμε να τοποθετήσουμε την ή τις βίδες των εμφυτευμάτων και να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες εμφύτευσης σε ένα μόνο ραντεβού! Αναμένοντας την επούλωση, την αύξηση του οστού και την προσθετική εργασία, ο ασθενής μπορεί να φέρει προσωρινό υποκατάστατο οδοντοστοιχίας και να χαμογελά χωρίς κενά, άμεσα!

Εάν το οστικό έλλειμμα είναι εκτεταμένο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παραπάνω τεχνική, λαμβάνουμε αυτομόσχευμα οστού από τον ασθενή και το στερεώνουμε με ειδικές βίδες τιτανίου στον χώρο του κενού. Συνήθως 4 μήνες μετά, έχει ολοκληρωθεί η οστεοενσωμάτωση, αφαιρούνται οι βίδες και τοποθετείται το εμφύτευμα.

Εάν το οστικό έλλειμμα είναι εξαιρετικά μεγάλο, τότε χρησιμοποιούμε τα εμφυτεύσιμα γναθικά πλέγματα τιτανίου ή εφαρμόζουμε κάθετη διατατική οστεογέννεση.

Είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε μαζί, οριστικά, τα πλέον δύσκολα και σύνθετα προβλήματα ελλειμμάτων της γνάθου. Για μπορεί να δοθεί η σωστή λύση για πλήρους εφαρμογής και διάρκειας, αποκατάσταση. Ο Γναθοχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, εφαρμόζοντας όλες τις τεχνικές με μεγάλη εμπειρία, σας προτείνει την καλύτερη και ανάλογα με τις δυνατότητές και τις ανάγκες σας, θεραπεία.  

Οι πλέον σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζουμε για την αποκατάσταση των οστικών ελλειμμάτων της γνάθου:

Τη χρήση αυτομοσχεύματος με αυτόλογο πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες (PRGF)που μειώνει τον χρόνο επούλωσης και τη μετεγχειρητική ταλαιπωρία του ασθενούς. Είναι μια διαδικασία πολύ εύκολη και ασφαλής. Το Ιατρείο μας διαθέτει εξοπλισμό φυγοκέντρησης του αίματος για την άμεση παραγωγή του πλάσματος. Επίσης, χρησιμοποιούμε οστικό μόσχευμα του ίδιου του ασθενούς.

Με εξατομικευμένο εμφυτεύσιμο γναθικό πλέγμα τιτανίου, που αποτελεί επανάσταση στον χώρο της Γναθοχειρουργικής και την εφάρμοσε πρώτος στην Ελλάδα ο Ελ. Καλημέρας, ενώ διατηρεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη σειρά περιστατικών και εμπειρία. Αποτελεί σωτήρια λύση σε ακραίες περιπτώσεις ελλείμματος οστού, οι οποίες πριν, ήταν τελείως απαγορευτικές για οποιαδήποτε άλλη οδοντική θεραπεία και αποκατάσταση. Η κατασκευή τους γίνεται με 3D απεικόνιση και ειδικά ενδοστοματικά σκάνερ που διαθέτει ο Ιατρός στα Ιατρεία του σε Ελλάδα και στην Κύπρο, για απόλυτη εφαρμογή χιλιοστού.

Την ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (Versah drills ή με μπαλονάκι),στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη απορρόφηση της άνω γνάθου, με προσθήκη αυτόλογου οστικού μοσχεύματος ή χωρίς μόσχευμα, αναλόγως της κατάστασης του οστού.

Ενδεικτικά περιστατικά του Ιατρού

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242

Ιατρείο & Σύγχρονος Εξοπλισμός

1
design-5

Εξοπλισμό νέας γενιάς, ώστε να διενεργούμε και τις πιο δύσκολες επεμβάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς τραύματα, με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

ergaleia