• Θεσσαλονίκη: 2316 009 600
  • Κύπρος: 357 22427242

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Η ειδικότητα του γναθοπροσωποχειρουργού  αποτελεί ξεχωριστή ιατρική ειδικότητα (όχι οδοντιατρική) για την αντιμετώπιση συνολικά των παθήσεων του προσώπου, της γνάθου και του τραχήλου (λαιμός). Λόγω της δυσκολίας εκφοράς μιας τόσο μεγάλης λέξης που περιλαμβάνει την ειδικότητα, στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται η συντόμευσή της δηλαδή «Γναθοχειρουργική» και «Γναθοχειρουργός».

Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν την ιατρική αυτή ειδικότητα. Έτσι, για πληθώρα παθήσεων που εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως πόνος στο αυτί, στη στοματική κοιλότητα ή και στο κεφάλι, προσφεύγουν σε οδοντιάτρους ή ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και παρ΄ ότι δεν βρίσκουν θεραπεία, δεν αποστέλλονται ή δεν προσφεύγουν οι ίδιοι στη σωστή ιατρική ειδικότητα. Διότι ένας πόνος σε κάποιο σημείο του προσώπου όπως π.χ η ημικρανία, μπορεί να προέρχεται από πολλές αιτίες αλλά οφείλεται πολύ συχνά και σε κροταφογναθική διαταραχή και μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά με την κατάλληλη θεραπεία από τον γναθοχειρουργό.

Το επιστημονικό πεδίο της ειδικότητας του Γναθοχειρουργού

Είναι σίγουρα αντικείμενο  του εξειδικευμένου γναθοπροσωποχειρουργού, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της άρθρωσης των γνάθων, η αντιμετώπιση οστικών ελλειμμάτων της γνάθου, η χειρουργική εκτομή καλοηθών και νεοπλασματικών όγκων του προσώπου, του στόματος, των σιελογόνων αδένων κ.α.

Ο γναθοχειρουργός αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα των οδόντων όταν αυτά υπερβαίνουν της ειδικότητας ενός οδοντιάτρου, δηλαδή όταν δεν αφορούν στα οδοντικά νεύρα αλλά απαιτούν και άλλες επεμβατικές πράξεις όπως π.χ η αντιμετώπιση της οδοντογενούς ιγμορίτιδας. Επίσης, όταν δεν είναι εφικτή ή δεν είναι ασφαλής η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων λόγω λέπτυνσης του οστού της γνάθου, ο  γναθοχειρουργός με τις πλέον σύγχρονες και ελάχιστα τραυματικές τεχνικές, μπορεί να δώσει λύση ως ο καθ΄ ύλην ειδικός.

Αποτελεί επίσης επιστημονικό πεδίο του γναθοχειρουργού, η επείγουσα αποκατάσταση μεμονωμένων ή εκτεταμένων καταγμάτων στη γνάθο, στα δόντια, στο στόμα ή στο πρόσωπο μετά από τραυματισμό, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.

Ο γναθοχειρουργός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ανατομία του προσώπου. Γι΄ αυτό και αντιμετωπίζει τις βλάβες του κόγχου του ματιού ή βλάβες στη βάση της μύτης, λόγω τραύματος ή όγκου. Είναι επίσης, αυτός που θα προβεί στην τοποθέτηση τεχνητού μέλους για την αντιμετώπιση του ελλείμματος.