• Θεσσαλονίκη: 2316 009 600
  • Κύπρος: 357 22427242

Ρηξη διαρθρίου δίσκου – Αποδιοργάνωση άρθρωσης

Η ρήξη του δίσκου της κροταφογναθικής άρθρωσης προκαλείται από χρόνια υπερλειτουργία, κακή λειτουργία ή άλλους παράγοντες όπως ένα τραύμα, ένα σύνδρομο, από αρθρίτιδα κ.α

Η ρήξη διαρθρίου δίσκου από πάθηση, τείνει να μεταβληθεί σε σύνδρομο: Tο «σύνδρομο του stress», που εκδηλώνεται με νυχτερινό σφίξιμο των δοντιών και προκαλεί χρόνια κόπωση του διαρθρίου δίσκου και πολλές φορές τη ρήξη του.

Μέσα στην άρθρωση της γνάθου υπάρχει ένας δίσκος που προστατεύει τα οστά ( κάτι ανάλογο τον μηνίσκο στο γόνατο).  Όταν για τους παραπάνω λόγους υπάρξει πρόβλημα, τότε εκδηλώνεται με πόνο στην περιοχή της άρθρωσης, αλλά κυρίως με τη δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος.

Υπάρχουν συντηρητικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ρήξης διαρθρίου δίσκου όπως ο νάρθηκας στα δόντια τη νύχτα, ή τα φάρμακα. Και τα δύο είναι επικουρικά. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι μόνο χειρουργική και μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  • Την κλασική ανοιχτή χειρουργική με τομή μπροστά από το αυτί όπου διενεργείται δισκοπλαστική.
  • Την αρθροπλαστική, δηλαδή την επέμβαση με αρθροσκόπιο που διέρχεται από μικρές τρυπούλες χωρίς τομή.

Τα ποσοστά επιτυχίας και των δύο τρόπων επεμβάσεων κυμαίνονται στο 75%-80% που θεωρούνται αρκετά υψηλά, διεθνώς.  Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι για την διενέργεια της επέμβασης με αρθροσκοπική χειρουργική, η επιλογή των περιστατικών πρέπει να είναι αυστηρή για να επιτευχθεί το παραπάνω ποσοστό, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς το σύνολο των ασθενών. Η ανοιχτή χειρουργική, δίνει λύση και στις βαρύτερες κακώσεις.

Για τους  παραπάνω λόγους, ο γναθοπροσωποχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας  ο οποίος  διενεργεί επιτυχώς και τους δύο τρόπους χειρουργικής τεχνικής , επιλέγει αποκλειστικά με γνώμονα την επιτυχία της επέμβασης για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, τον τρόπο που θα τον χειρουργήσει.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

(ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ) ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ