Θεσσαλονίκη: 2316 009 600
Κύπρος: + 357 22427242
v ena

Πανελλήνια πρωτιά ενδοστομακτικής αντικατάστασης γνάθου και κονδύλου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Γναθοπροσωπικός Χειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, πραγματοποίησε την άνοιξη του 2022, επέμβαση ημιγναθεκτομής  για την αφαίρεση μέρους της γνάθου σε 44χρονη ασθενή με αδαμαντοβλάστωμα η οποία το είχε αφαιρέσει δύο φορές αλλά υποτροπίασε. Το αδαμαντινοβλάστωμα είναι ένας τοπικός όγκος με επιθετική συμπεριφορά και προκαλεί καταστροφικές επιπλοκές στη γνάθο. Κάνει συχνά υποτροπή και η λύση της ημιγναθεκτομής είναι η βέλτιστη. Στην επέμβαση συνεργάστηκε ο ΩΡΛ Χειρουργός του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, κ. Ηλίας Λαπούσης.

Ο καθαρισμός του όγκου επιτεύχθηκε με πλήρη αφαίρεση της μισής κάτω γνάθου και του κονδύλου – που βρίσκεται σε εγγύτητα με τον ακουστικό πόρο και εγκυμονεί κινδύνους – ενδοστοματικά, χωρίς εξωτερικές ουλές στον τράχηλο, με μία ανεπαίσθητη τομή μπροστά από το αυτί. Με τις προηγούμενες τεχνικές η προσπέλαση για την αφαίρεση τμήματος της γνάθου γινόταν από τον τράχηλο και προκαλούσε δυσμορφία ή έντονα αισθητικά προβλήματα.

Για την αντικατάσταση της γνάθου που αφαιρέθηκε χρησιμοποιήθηκε εξατομικευμένο εμφυτεύσιμο υλικό, ενώ ταυτόχρονα, τοποθετήθηκαν οι βάσεις των εμφυτευμάτων οδόντων της ασθενούς για την άμεση τοποθέτηση υβριδικής οδοντοστοιχίας και στη συνέχεια, εμφυτευμάτων. Το υλικό της προσθετικής γνάθου είναι κατασκευασμένο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο grade 5 επεξεργασμένο με τη μέθοδο selective, ώστε να είναι απόλυτα συμβατό και οστεοενσωματούμενο με τα ανθρώπινα οστά, χωρίς κίνδυνο άλλων επιπλοκών, όπως η φλεγμονή, η λοίμωξη, η διάσπαση, κ.α.

Η ασθενής εξήλθε από την κλινική την επόμενη ημέρα σε άριστη κατάσταση με απόλυτη αρμονία του στοματογναθικού της συστήματος. Επιτεύχθηκε τέλεια κίνηση της γνάθου, μίμηση της φυσιολογικής σύγκλεισης των δοντιών, δυνατότητα μάσησης, φώνησης και κατάποσης.