• Θεσσαλονίκη: 2316 009 600
  • Κύπρος: 357 22427242

Όγκοι γλώσσας

Ο καρκίνος της γλώσσας αποτελεί τον συχνότερο (26-40%) καρκίνο του στόματος και ο έκτος σε συχνότητα από όλους τους καρκίνους. Η αύξηση της συχνότητάς του οφείλεται στο κάπνισμα, στο αλκοόλ, στον ιό HPV που αυξάνει δραματικά και σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κυρίως όμως λόγω των διαστάσεων επιδημίας που έχει λάβει η εξάπλωση του ιού HPV. Ενώ μέχρι πρότινος η μέση ηλικία για την εμφάνιση καρκίνου της γλώσσας ήταν πάνω από τα 50 έτη, η νόσος έχει αρχίσει να εμφανίζεται από την ηλικία των 20 χρόνων λόγω της στοματογεννητικής επαφής. Εάν μάλιστα συνδυαστεί με το κάπνισμα και το αλκοόλ, τότε ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος.

Ο καρκίνος της γλώσσας εάν εγκαίρως εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, έχει πολύ καλή έκβαση με πλήρη ίαση. Εάν εντοπιστεί αλλά παραμεληθεί, καλό είναι ο πάσχων να γνωρίζει ότι δίνει πολύ πιο εύκολα από άλλους καρκίνους, μεταστάσεις στον τράχηλο. Η επίσκεψη στον ιατρό πρέπει να γίνει το ταχύτερο.

 Η χειρουργική του αντιμετώπιση από τον γναθοπροσωποχειρουργό Ελευθέριο Καλημέρα, περιλαμβάνει τη χειρουργική εκτομή με advance ραδιοσυχνότητες και συνοδεύεται από λεμφαδενικό καθαρισμό. Ακολουθεί προληπτική ή θεραπευτική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

(ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ) ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ