• Θεσσαλονίκη: 2316 009 600
  • Κύπρος: 357 22427242

Οστεονέκρωση της γνάθου από διφωσφονικά

Τα διφωσφονικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της πυκνότητας της οστικής μάζας. Χορηγούνται από ογκολόγους, όταν π.χ ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού ή το πολλαπλούν μυέλωμα, δίνουν μεταστάσεις στα οστά. Επίσης από τους ορθοπαιδικούς για την αντιμετώπιση της βαριάς οστεοπόρωσης, ή για την αντιμετώπισης της παραμορφωτικής οστεΐτιδας (νόσος του Paget).

difwsfwnikiΤα διφωσφονικά χωρίζονται σε δύο κυρίως κατηγορίες: Τα αζωτούχα και τα μη αζωτούχα. Για τα αζωτούχα, με χειρότερη μορφή τα ενδοφλέβια, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν οστεονέκρωση των γνάθων, που εμφανίζεται είτε με την απλή εικόνα γύμνωσης του οστού αλλά έως  και την απώλεια τμήματος ή και ολόκληρης της γνάθου. Τότε επεμβαίνει ο γναθοπροσωποχειρουργός ο οποίος αντιμετωπίζει το πρόβλημα με συνδυασμό  συντηρητικής και χειρουργική θεραπείας. Αυτή, αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος, περιλαμβάνει τη μακροχρόνια λήψη αντιβίωσης, ειδικών στοματικών διαλυμάτων και αλοιφών, αλλά και επεμβάσεων για την κάλυψη των οστικών ελλειμμάτων όταν η βλάβη αφορά απώλεια τμημάτων ή ολόκληρης της γνάθου.

Ο γναθοπροσωποχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, συνιστά σους ασθενείς πριν ξεκινήσουν θεραπεία με διφωσφονικά, να αποκαταστήσουν προηγουμένως, πιθανές βλάβες εντός του στόματος. Και αυτό, διότι για να δημιουργηθεί πρόβλημα οστεονέκρωσης στις γνάθους,  πρέπει ο ασθενής να έχει προδιάθεση ή φλεγμονή ( ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κ.α). Επίσης, ο  ασθενής, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνει  τον οδοντίατρο ότι λαμβάνει διφωσφονικά, πριν  από ένα βαθύ καθαρισμό ή μία εξαγωγή δοντιού. Το στόμα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση πριν από τη λήψη διφωσφονικών.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό αμέσως εάν παρουσιάσετε οποιαδήποτε προβλήματα με το στόμα ή τα δόντια σας όπως χαλαρά δόντια, πόνο ή πρήξιμο, ή μη επούλωση των πληγών ή εκκρίσεις, καθώς αυτά μπορεί να είναι σημεία οστεονέκρωσης της γνάθου.