• Θεσσαλονίκη: 2316 009 600
  • Κύπρος: 357 22427242

Μέτρα για τη στοματική κοιλότητα – Από αυτήν περνά ο κορωνοϊός!

στόμα

Οδηγίες του Γναθοπροσωπικού Χειρουργού Ελευθέριου Καλημέρα, για προστασία από τον COVID-19

Η στοματική κοιλότητα είναι περιοχή προσβολής από τον κορονωιό υψηλού κινδύνου. Συνεπώς η υγιεινή του στόματος και του φάρυγγα τόσο κατά την ημέρα, αλλά και πριν από τον ύπνο εκεί όπου παρουσιάζονται δηλαδή μεγαλύτερες πιθανότητες εισρόφησης είναι πλέον επιτακτική.

Στα μέτρα στοματικής υγιεινής κατά του ιού συγκαταλέγεται πρωτίστως το βούρτσισμα και η χρήση μεσοδόντιου νήματος των οδόντων με επιμέλεια, τα οποία πρέπει να ακολουθούνται από χρήση στοματικού διαλύματος για 1 έως 2 λεπτά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ιός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην οξείδωση. Είναι λοιπόν καλό να χρησιμοποιούνται οξυγονούχα σκευάσματα στοματικών διαλυμάτων όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή η ιωδιούχος ποβιδόνη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό της γλώσσας, η οποία είναι ευάλωτη στον ιό λόγω κάποιων κυτταρικών υποδοχέων που διαθέτει αλλά και η ίδια η μορφολογία της γλώσσας με τις αύλακες και τις θηλές ευνοούν την κατακράτηση των μικροοργανισμών και δυσχεραίνουν την απομάκρυνση τους.

Πέραν των υπολοίπων γενικών μέτρων που συνιστώνται και ακούγονται συνεχώς, τονίζουμε ιδιαίτερα την αποφυγή αγγίγματος με τα χέρια της στοματικής κοιλότητας, της περιστοματικής περιοχής, των χειλέων και του υπόλοιπου προσώπου.

  • (Σ.Σ: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των παραπάνω οδηγιών, χωρίς αναφορά στην πηγή με link)