Οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν τη βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση της απώλειας ενός ή πολλών δοντιών από την οδοντοστοιχία. Καθώς η ζωή των ανθρώπων επιμηκύνεται και οι κοινωνικές – επαγγελματικές δραστηριότητες καθιστούν αδύνατη την εμφάνιση ενός στόματος χωρίς δόντια ή με τα συνήθη προβλήματα της τεχνητής οδοντοστοιχίας, τα οδοντικά εμφυτεύματα υπερέχουν κάθε άλλης επιλογής.

 

odontika-emfytevmataΤα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε ενήλικες και σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Συνήθης αντένδειξη είναι η μεγάλη απώλεια οστού. Ωστόσο ακόμη και σε περιπτώσεις όπου τα οστά της γνάθου είναι τόσο λεπτά ώστε να μη μπορούν να δεχθούν κανονικά εμφυτεύματα, ο γναθοπροσωποχειρουργός Ελευθέριος Καλημέρας, εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες διεθνώς τεχνικές, που καθιστούν εφικτή όχι απλώς την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, αλλά εμφυτεύματα ασφαλή και με διάρκεια ζωής: Τέτοιες τεχνικές είναι τα  μίνι εμφυτεύματα,  οι ειδικές θεραπείες αύξησης των οστών της γνάθου  για την υποδοχή των εμφυτευμάτων, η ανύψωση του ιγμορείου άντρου με μπαλονάκι  κ.α.

Ο ιατρός Ελευθέριος Καλημέρας αντιμετωπίζει χειρουργικά την αφαίρεση εμφυτευμάτων που λόγω επιπλοκών, έχουν εισχωρήσει στο ιγμόρειο άντρο. Είναι επίσης εκπαιδευτής οδοντιάτρων στην τοποθέτηση των προηγμένης τεχνολογίας  βιο-ενεργών εμφυτευμάτων bioactive,  τα οποία εφαρμόζει και ο ίδιος.

 

Υλικά – τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα εξαιρετικά ανθεκτικό και βιολογικά αποδεκτό υλικό. Αυτό που τα καθιστά μοναδικά είναι ότι «βιδώνουν» πάνω στο οστό της γνάθου υποκαθιστώντας τις ρίζες των δοντιών και προσφέροντας μόνιμη λύση. Με τα εμφυτεύματα δεν τροχίζονται τα παρακείμενα δόντια, εμποδίζεται η περαιτέρω απώλεια οστού στην χωρίς δόντια περιοχή (νωδή). Επίσης, συνεισφέρουν στη σταθερότητα των οδοντοστοιχιών, ή στην αποφυγή τοποθέτησης οδοντοστοιχιών αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις τοποθέτησης ικανού αριθμού εμφυτευμάτων. Πλεονεκτούν αισθητικά των κλασικών προσθετικών και παρέχουν ασφάλεια.

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται από τον γναθοπροσωποχειρουργό στο ιατρείο του με τοπική αναισθησία ή σε ειδικές περιπτώσεις, σε κλινική με γενική αναισθησία. Η διαδικασία και η μετεγχειρητική πορεία δεν είναι επώδυνες και οποιαδήποτε ενόχληση αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία της εμφύτευσης: Αρχικά τοποθετούνται οι ρίζες – βίδες πάνω στο οστό. Χρειάζεται μια περίοδος 2-4 μηνών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της “οστεοενσωμάτωσης” ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει το στάδιο της προσθετικής αποκατάστασης που είναι η τοποθέτηση της στεφάνης που μιμείται τη μύλη του δοντιού. Ωστόσο, προκειμένου ο ασθενής να μην αντιμετωπίζει προβλήματα στο λόγο, στη μάσηση αλλά και αισθητικά κατά τη διάρκεια της αναμονής, εάν η ποιότητα του οστού το επιτρέπει, πριν αποχωρήσει από το ιατρείο, ο ιατρός τοποθετεί προσωρινό δόντι ή οδοντοστοιχία.