Την πρώτη επέμβαση γναθοπροσωπικής χειρουργικής με τη χρήση του νέου τρισδιάστατου (3D) εξωσκοπίου (AEOS) που εγκαταστάθηκε στα χειρουργεία του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διενήργησε ο Γναθοπροσωπικός Χειρουργός Δρ. Ελευθέριος Καλημέρας. Η επέμβαση έγινε σε ασθενή με λίθο διαμέτρου 2 εκατ. στον δεξιό υπογνάθιο αδένα, ο οποίος προκαλούσε χρόνια σιαλαδενίτιδα που με τη σειρά της, οδήγησε στην καταστροφή του αδένα. Ο λίθος και ο υπογνάθιος αδένας αφαιρέθηκαν με ασφάλεια και ταχύτητα, ο ασθενής είχε άμεση μετεγχειρητική λειτουργία των νεύρων και αναχώρησε από την κλινική την επόμενη ημέρα.
Η σύγχρονη τεχνολογία του 3D εξωσκοπίου, αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο χειρουργικής του τραχήλου, καθώς την καθιστά ακόμη πιο ασφαλή καθώς ελαχιστοποιεί τον κίνδυνοι βλάβης στο προσωπικό και άλλα νεύρα ή αγγεία.
Πώς λειτουργεί το εξωσκόπιο
Η τεχνολογία του εξωσκοπίου, έρχεται να υποκαταστήσει το χειρουργικό μικροσκόπιο. Ο Χειρουργός αντί να κοιτά από το μικροσκόπιο, έχει σε οθόνη μπροστά του σε μεγέθυνση και εικόνα υψηλής ποιότητας αλλά κυρίως, τρισδιάστατο, το ευρύτερο χειρουργικό πεδίο. Το μηχάνημα διενεργεί και ρομποτικά υποβοηθούμενες κινήσεις στο σημείο – στόχο που το «κλειδώνει» ο γιατρός.
Ο χειρουργός φορά ειδικά γυαλιά για να έχει τρισδιάστατη εικόνα. Αυτό του παρέχει τη δυνατότητα να βλέπει καλύτερα βαθύτερες ανατομικές δομές, να έχει εικόνα ευρύτερου χειρουργικού πεδίου από αυτό του μικροσκοπίου (το οποίο εστιάζει σε συγκεκριμένο σημείο) και δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον στόχο, προσφέροντας ορατότητα σε γωνίες και σημεία τα οποία αλλιώς δεν μπορούν αν εποπτευθούν.
Η 3D απεικόνιση που προσφέρει το εξωσκόπιο, καθιστούν πολύ πιο ασφαλή την αναγνώριση και διαχείριση λεπτών και κρίσιμων δομών, όπως σημαντικά νεύρα και αγγεία που διέρχονται από την παρωτίδα για την αποφυγή του κινδύνου παράλυσης του προσωπικού, του υπογλώσσιου, του γλωσσικού ή άλλου νεύρου καθώς και την πρόκληση αιμορραγίας από τα μεγάλα αγγεία που διέρχονται από το σημείο.
Το εξωσκόπιο έχει πολύτιμη συμβολή στις παθήσεις σιελογόνων αδένων όπου ο Γναθοχειρουργός έχει δυσχέρεια άριστης όρασης στο πεδίο, αλλά και σε ογκολογικά περιστατικά όπου η δυνατότητα ορατότητας του ευρύτερου πεδίου, συμβάλει στον καλύτερο καθαρισμό της περιοχής, χωρίς αυξημένο κίνδυνο.