Επιτυχής γναθοπροσωπική επέμβαση για σπάνιο καταδυόμενο βατράχιο

Καταδυόμενο βατράχιο

Μία από τις σπάνιες παθήσεις του στόματος αποτελεί το «καταδυόμενο βατράχιο», το οποίο ακόμη σπανιότερα εμφανίζεται σε ενήλικες όπως η περίπτωση ασθενούς που αντιμετώπισε χειρουργικά, ο Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Ελευθέριος Καλημέρας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Το καταδυόμενο βατράχιο, δημιουργείται μετά από πλήρη απόφραξη του πόρου του υπογλώσσιου σιελογόνου αδένα, ρήξη του πόρου και απελευθέρωση του περιεχομένου στους γύρω ιστούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ψευδοκύστης που δεν περιβάλλεται από επιθήλιο, αλλά από συνδετικό ή κοκκιωματώδη ιστό και καταδύεται ανάμεσα στους μυς του τραχήλου. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους. Ωστόσο:

Η 38χρονη ασθενής του ιατρού, εμφάνισε προοδευτικά κατά τον τελευταίο χρόνο καταδυόμενο βατράχιο, το οποίο προκάλεσε ευμεγέθη διόγκωση κάτω από τη γλώσσα και ευμεγέθη διόγκωση στον τράχηλο στην υπογνάθια περιοχή. Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα, την έντονη δυσκαταποσία και δυσαρθρία εκ μέρους της ασθενούς.

Η επέμβαση περιλάμβανε συνδυασμένη τραχηλική και ενδοστοματική προσπέλαση και εκτομή  της αλλοίωσης, του υπογνάθιου και του υπογλώσσιου αδένα.  Η τεχνική απαιτεί μεγάλη εμπειρία, καθώς πρέπει να αποφευχθεί ο τραυματισμός του υπογλώσσιου και του γλωσσικού νεύρου που βρίσκονται κάτω από τον υπογλώσσιο σιελογόνο αδένα και μπορεί να έχουν παγιδευτεί στο βατράχιο.

Πραγματοποιήθηκε επίσης σύγκλειση του εδάφους του στόματος και καθήλωση βαζελινούχας γάζας με αντιβιοτικό και παράλληλα σύγκλειση του τραχηλικού τραύματος με παροχέτευση για 24 ώρες που στη συνέχεια αφαιρέθηκε.

Η ασθενής αποχώρησε από την κλινική μετά από 24ώρες, ενώ αμέσως μετά την επέμβαση αποκαταστάθηκε η ομιλία της και η ικανότητα κατάποσης.

maxi-e-mandi-completo-1-2

Επικοινωνήστε με τον Γναθοπροσωπικό Χειρουργό

Ελευθέριο Καλημέρα

Θεσσαλονίκη: 2316 009600

Κύπρος (Λευκωσία): 357 22427242